Member of

 
 
 


 
    Τα μαλλιά στη νέα τους θέση θα μείνουν για πάντα;    
    Ο λόγος για τον οποίο πέφτουν τα μπροστινά μαλλιά στην ανδρογενετικού
τύπου αλωπεκία, δεν είναι η αιμάτωση της περιοχής, όπως πίστευαν κάποτε.
Τα μαλλιά που χάθηκαν είχαν εξίσου καλή αιμάτωση με αυτά που
παρέμειναν στην πίσω περιοχή. Ο λόγος για τον οποίο έπεσαν έχει να κάνει
με την ευαισθησία τους στις ορμόνες. Όπως είναι γνωστό, τα ανδρογόνα
(οι αντρικές ορμόνες), έχουν αρνητική επίδραση στην τριχοφυΐα του
τριχωτού της κεφαλής, ενώ τα οιστρογόνα (οι θηλυκές ορμόνες), έχουν θετική επίδραση. Τα μαλλιά που έπεσαν επηρεάζονταν από την βλαβερή δράση των ανδρογόνων, ενώ αυτά που έμειναν επηρεάζονται περισσότερο από την ευεργετική δράση των οιστρογόνων λόγω συγκεκριμένων υποδοχέων. Στη μεταμόσχευση μαλλιών, οι ρίζες που μεταφέρουμε διατηρούν τις ιδιότητες που είχαν στην περιοχή από όπου τις πήραμε. Επομένως, και στη νέα τους θέση θα επηρεάζονται από την ευεργετική δράση των οιστρογόνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα πέσουν ποτέ.

   
    Υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία;    
    Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος κατά τη διάρκεια αυτής. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία υπάρχει μία μικρή ενόχληση από την έγχυση του τοπικού αναισθητικού, η οποία γίνεται με πάρα πολύ μικρή βελόνα και διαρκεί πέντε λεπτά περίπου. Όσον αφορά στην περίοδο αμέσως μετά, υπάρχουν άτομα τα οποία δεν πονούν καθόλου και κάποια άλλα που χρειάζεται να πάρουν παυσίπονα προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν τον πόνο.

   
    Πόσες μέρες μετά μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;    
    Εξαρτάται από το είδος της εργασίας. Εάν δεν υπάρχει επαφή με κόσμο η επιστροφή στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει ήδη την επόμενη μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση εξαρτάται και πάλι από το είδος της δραστηριότητας και κατά μέσο όρο είναι μία εβδομάδα.

   
    Θα υπάρχουν σημάδια;    
    Στο μεν μπροστινό μέρος και στους κροτάφους το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό και δεν υπάρχει το παραμικρό σημάδι. Κανένας μη ειδικός δεν θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μεταμόσχευση. Στο δε πίσω μέρος (δότρια περιοχή) υπάρχει ένα πάρα πολύ λεπτό και ασήμαντο σημάδι το οποίο μόνο αν κάποιος ξυρίσει το κεφάλι του ενδέχεται να γίνει αντιληπτό.

   
    Η μεταμόσχευση ενδείκνυται για όλα τα είδη αλωπεκίας;    
    Η μεταμόσχευση ενδείκνυται σε ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία μόνο είτε σε άνδρες ή σε γυναίκες. Η πλειονότητα των ανδρών και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών μετά την εμμηνόπαυση πάσχουν από ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία.

   
    Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για γυναικεία τριχόπτωση;    
    Γενικά οι γυναίκες δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στην μινοξυδήλη και δεν ενδείκνυται να παίρνουν φιναστερίδη που είναι οι δύο βασικές φαρμακευτικές θεραπείες της τριχόπτωσης στους άνδρες. Όταν η απώλεια μαλλιών είναι σε προχωρημένο στάδιο η μεταμόσχευση μπορεί να είναι μία αποτελεσματική λύση. Η τεχνική είναι παρόμοια με αυτή των ανδρών με κάποιες μικρές αλλά σημαντικές διαφοροποιήσεις.

   
    Τι μπορώ να κάνω εάν είχα κάνει στο παρελθόν μεταμόσχευση μαλλιών χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα;    
    Αναλόγως του προβλήματος που υπάρχει και της προγενέστερης μεθόδου που έχει εφαρμοστεί, μπορεί να γίνουν διορθωτικές εφαρμογές για τη διόρθωση ή βελτίωση του αποτελέσματος. Ένα σημαντικό ποσοστό των μεταμοσχεύσεων μαλλιών που κάνει ο κύριος Χριστόπουλος αφορά σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν προβεί στη διαδικασία αυτή κάπου αλλού και είναι δυσαρεστημένα με το αποτέλεσμα. Ο κύριος Χριστόπουλος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τομέα της διόρθωσης προηγουμένων μεταμοσχεύσεων μαλλιών.

   
    Μπορούν να μεταμοσχευθούν τρίχες σε άλλες περιοχές του σώματος;    
    Με την ίδια τεχνική μπορούμε να μεταφέρουμε τριχοθυλάκια σε περιοχές όπως τα φρύδια, το μουστάκι κ.λ.π.

   
    Μπορούν να μεταμοσχευτούν τρίχες από άλλες περιοχές του σώματος;    
    Βεβαίως και μπορούν αλλά δεν το συστήνουμε διότι ποιοτικά οι τρίχες από άλλες περιοχές του σώματος είναι πολύ χειρότερης ποιότητας και διαφορετικής υφής σε σχέση με αυτές του τριχωτού της κεφαλής.

   
    Μπορούν να μεταφερθούν τριχοθυλάκια από ένα άτομο σε άλλο;    
    Θεωρητικά θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει όπως άλλωστε μεταφέρονται και άλλα όργανα(κάρδια, νεφρά κτλ.).
Στην πράξη όμως η διαδικασία είναι τόσο μεγάλη, πολύπλοκη που θα ήταν παράλογο κάποιος να την υποστεί, από τη στιγμή που το να μεταφέρει δικά του τριχοθυλάκια από την μία περιοχή στην άλλη είναι ασύγκριτα απλούστερο.

   
    Μία συνεδρία είναι αρκετή;    
    Στα περισσότερα άτομα ναι. Αυτό εξαρτάται από τις επιθυμίες του ιδίου ατόμου. Η ποσότητα των μαλλιών που αποκτά ο ενδιαφερόμενος είναι ικανή για να ικανοποιήσει αυτό που η πλειονότητα των ατόμων επιθυμεί. Εάν παρόλα αυτά κάποιος θελήσει να ενισχύσει την πυκνότητα μπορεί να κάνει και μία δεύτερη συνεδρία μετά από τουλάχιστόν 8 μήνες.

   
    Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;    
    Εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Συνήθως η διάρκεια της διαδικασίας είναι από 2 έως 5 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να πάει στο σπίτι του.

   
    Πότε θα βγουν τα καινούρια μαλλιά;    
    Τα καινούρια μαλλιά αρχίζουν να βγαίνουν μετά από τρεις μήνες περίπου. Το τελικό αποτέλεσμα το έχουμε μετά από περίπου 8 μήνες.

   
    Μπορώ να τα βάφω, να τα λούζω, να τα κουρεύω;    
    Βεβαίως χωρίς πρόβλημα.

   
    Με τι ταχύτητα μεγαλώνουν;    
    Με τη ίδια ταχύτητα που μεγάλωναν στη περιοχή από όπου τα πήραμε.

   
    Υπάρχει περίπτωση αποτυχίας;    
    Ο οργανισμός πάντα δέχεται τα μοσχεύματα από τη στιγμή που προέρχονται από τον ίδιο του τον εαυτό. Η μόνη πιθανή επιπλοκή είναι η πιθανότητα μόλυνσης η οποία όμως είναι αρκετά σπάνια και αντιμετωπίζεται.

   
 
Γίνεται μεταμόσχευση με laser;    
    Η μεταμόσχευση με laser γινόταν στο παρελθόν αλλά σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε διότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά. Αυτό συμβαίνει διότι το laser κάνει αρκετή θερμική διάχυση η οποία καταστρέφει αρκετά τριχοθυλάκια. Σήμερα κανένας γιατρός παγκοσμίως από αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν χρησιμοποιεί laser.

   
    Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία;    
    Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία από 18 ετών και άνω αρκεί να μην βρισκόμαστε σε περίοδο που η τριχόπτωση εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

   
    Αν δύο διαφορετικοί γιατροί εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα;    
    Σε αυτό το είδος των επεμβάσεων η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και είναι αυτή που κάνει το αποτέλεσμα να δείχνει φυσικό. Παρόλο που πλέον όλοι οι γιατροί παγκοσμίως εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο, παρατηρούμε μία πολύ μεγάλη διαφοροποίηση στα αποτελέσματα. Είναι εκπληκτικό το πώς μία λεπτομέρεια στην τεχνική που μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, να μπορεί να μας δώσει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία του αποτελέσματος είναι:η σωστή επιλογή του περιστατικού, η εμπειρία στο αντικείμενο, το αισθητικό κριτήριο και η γνώση των λεπτομερειών που κάνουν τη διαφορά.

   
    Ποια μέθοδος είναι καλύτερη;    
    Δεν υπάρχει καλύτερη αλλά πιο κατάλληλη μέθοδος για κάθε περίπτωση. Όλες οι υπάρχουσες τεχνικές είναι καλές, αλλά η κάθε μία για διαφορετικό είδος προβλήματος. Όσοι διατείνονται ότι κατέχουν την καλύτερη μέθοδο το κάνουν απλώς για να εντυπωσιάσουν, διότι η καλύτερη μέθοδος για κάθε άτομο είναι διαφορετική.

   
    Αν δεν υπάρχουν καθόλου μαλλιά στο κεφάλι τι γίνεται;    
    Η μεταμόσχευση μαλλιών απευθύνεται μόνο στην ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία. Χαρακτηριστικό της αλωπεκίας αυτής είναι η καλή πυκνότητα της τριχοφυΐας στο πίσω και πλάγιο μέρος του κεφαλιού και η έλλειψη στο μπροστινό και άνω. Εάν δεν συνυπάρχουν αυτά τα δύο, τότε δε μπορεί να γίνει μεταμόσχευση.

   
    Ο πατέρας μου έχασε νωρίς τα μαλλιά του θα συμβεί το ίδιο και σε μένα;    
    Πιθανότατα ναι,αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν και εξαιρέσεις.

   
    Αν κουρέψω τα μαλλιά μου θα δυναμώσουν;    
    Το πολύ κοντό κούρεμα δεν βοηθά στη μείωση της τριχόπτωσης απλώς δίνει την ψευδαίσθηση ότι η αραίωση είναι λιγότερη από ότι πραγματικά είναι.